Reportage fotografie is een specialisme binnen de fotografie. De reportage fotograaf is verantwoordelijk voor het vastleggen van bezoekers, gasten of andere bezoekers van een organisatie. Ook wordt deze vorm van fotograferen gebruikt om de locatie waar een evenement plaatsvindt te documenteren. De hoofdtaak als reportagefotograaf is dus het vastleggen en registreren van mensen, locaties, objecten en ieder ander moment waarop geen persoonlijke aandacht en zichtbaarheid nodig is.

reportage photography

Waarom wordt reportage fotografie steeds populairder?

De populariteit van reportagefotografie is de laatste jaren toegenomen door de toename van het gebruik van social media. Organisaties, bedrijven en andere partijen maken steeds meer gebruik van social media om hun content en beeld te publiceren. De fotografie die gebruikt wordt bij de publicatie is van groot belang omdat het een enorm effect kan hebben op de relatie tussen een organisatie en haar doelgroep. Organisaties met een specifieke doelgroep maken steeds vaker gebruik van reportagefotografie om hun doelgroep te laten zien wat ze doen en hoe ze dat doen. Deze vorm van fotografie wordt gebruikt om de mensen die deel uitmaken van de organisatie, hun werk en de lokale omgeving waarin het werk wordt gedaan te laten zien.

Hoe kun je reportage fotograaf worden?

Om reportagefotograaf te worden, moet je eerst fotograaf zijn. Je moet een goede foto kunnen maken en een goed oog hebben voor compositie en licht. Als je nog geen camera hebt, begin dan met de aanschaf van iets goedkoops en makkelijks om te gebruiken, zoals een point and shoot camera. Daarmee kun je de basis van het fotograferen leren, er foto’s mee maken op evenementen of feestjes en je portfolio opbouwen. Naarmate je meer leert over fotografie, zul je je camera willen upgraden. Er zijn veel goede opties om uit te kiezen als het gaat om fotoapparatuur. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het iets is dat bij je budget en vaardigheidsniveau past.

Reportagefotografie-apparatuu

Omdat voor reportagefotografie niet dezelfde technische vaardigheden nodig zijn als voor andere fotografiestijlen, hoef je niet te investeren in de duurste of meest geavanceerde apparatuur. U kunt beginnen met een eenvoudige camera en lensset, zoals een DSLR-camera met een standaard zoomlens. Afhankelijk van je gebruik en budget, kun je ook kiezen voor een spiegelloze camera of een high-end DSLR. Bij het kiezen van een camera moet je rekening houden met je vaardigheidsniveau, budget en het soort fotografie dat je van plan bent te doen. Een spiegelreflexcamera is een goede keuze voor beginners omdat deze meer controle biedt over uw fotografie dan een point-and-shoot camera. De standaardzoomlens die bij veel DSLR-camerasets wordt geleverd, is veelzijdig genoeg om de meeste soorten foto’s te maken, van portretten tot landschappen. Je kunt ook andere fotoapparatuur gebruiken om met reportagefotografie aan de slag te gaan, zoals een telelens, een statief, een flitser, filters en andere accessoires. Een telelens is handig voor het maken van foto’s van onderwerpen op afstand, zoals mensen of evenementen die ver weg van je locatie plaatsvinden.

Tips voor het maken van goede reportagefoto’s

– Kies een onderwerp. Als je niet kunt beslissen wat je wilt fotograferen, dan ben je er nog niet klaar voor om als fotograaf op pad te gaan en foto’s te maken. Kies een onderwerp en leer het kennen. Je kunt jezelf of je omgeving als onderwerp gebruiken.
– Ga dichtbij. Als reportagefotograaf is het vaak beter om dicht bij je onderwerp te komen dan om een brede foto van de scène te maken. Dichtbij je onderwerp komen, vooral mensen, kan een interessanter verhaal vertellen dan een brede foto die te veel omvat.
– Kadreer je onderwerp. Gebruik lijnen in uw omgeving om uw onderwerp in te kaderen, zoals bomen, ramen, andere mensen, meubels en andere voorwerpen. U kunt ook uw eigen lichaam gebruiken als kader voor uw onderwerp door iets naar links of rechts te bewegen.
– Leer meer over licht. Leer over de verschillende soorten licht, hoe ze zich door de wereld bewegen, en hoe je ze kunt beheersen. Het begrijpen en beheersen van licht kan je fotografie enorm verbeteren.
– Wees geduldig. Overhaast je foto’s niet. Wees geduldig en wacht op het juiste moment om op de sluiter te drukken.
– Maak een beeldplan. Maak voordat je gaat fotograferen een plan van welke beelden je wilt vastleggen. Je kunt het opschrijven of in je hoofd houden. Zo blijf je gefocust op wat je wilt vastleggen, in plaats van zomaar wat foto’s te nemen.

Conclusie

Reportagefotografie is een geweldige manier om je naamsbekendheid te vergroten en mensen te laten zien wat je kunt. Het is een veelzijdige fotografiestijl die nuttig is voor het vastleggen van gebeurtenissen, het documenteren van een plaats of zelfs het vertellen van een verhaal. Als je geïnteresseerd bent in deze vorm van fotografie, zorg er dan voor dat je de apparatuur kent die voor deze stijl wordt gebruikt en dat je wat oefening hebt voordat je voor klanten gaat fotograferen.

Categories: algemeen